Великобритания трябва да се подготви да се бори в бъдещи войни без основния си съюзник САЩ. Това призова британският военен министър Бен Уолъс, цитиран от "Гардиън".

Уолъс отбеляза, че отстъплението на САЩ от глобалното лидерство при Доналд Тръмп означава, че Обединеното кралство трябва да преосмисли плановете в сферата на отбраната през следващото десетилетие.

Предупреждението на министъра идва на фона на подготовката на премиера Борис Джонсън да ръководи "най-дълбокия преглед" на външната политика, отбраната и сигурността на Великобритания от Студената война.

В интервю за "Сънди таймс" Уолъс отбеляза, че очакването САЩ да се оттеглят от международната си роля "ме държи буден през нощта".

"Притеснявам се, че ако САЩ се оттеглят от лидерството си по света, това ще бъде лошо за света и за нас. Ние се подготвяме за най-лошото и се надяваме на най-доброто", коментира още той.

Министърът смята, че Великобритания трябва да използва прегледа на отбраната като възможност за придобиване на нови оръжия, за да може страната да е по-малко зависима от САЩ при бъдещи конфликти.

"През последната година бяхме свидетели на изтеглянето на САЩ от Сирия, на посланието на Доналд Тръмп за Ирак, където той каза, че НАТО трябва да се ангажира и да направи повече в Близкия изток", каза още Уолъс.

Той разкри, че Лондон е много зависим от САЩ по отношение на въздушно покритие и американско разузнаване, наблюдение и следене.

Трябва да разнообразим активите си, категоричен е Уолъс.