Депутати в контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна временно назначиха шеф, който заменя подалия оставка лидер Игор Плотницкий, съобщава АП.

Вчера лидерът на самопровъзгласилата се "Луганска народна република" Игор Плотницкий подаде оставка по здравословни причини. По-рано през седмицата беше съобщено, че Плотницкий е бил блокиран в мазето на местната администрация в Луганск.

Лидерът на сепаратистите в Луганск се оттегли по здравословни причини

Лидерът на сепаратистите в Луганск се оттегли по здравословни причини

Шефът на спецслужбите Леонид Пасечник поема властта

Според АП очевидно става въпрос за някакъв преврат.

Оставката на Плотницкий беше обявена от Леонид Пасечник, шефът на спецслужбите на Луганск и дългогодишен противник на Плотницкий.

Луганският информационен център съобщи, че местните депутати единодушно са приели оставката и са назначили Пасечник за временно изпълняващ длъжността лидер на Луганск.

Разколът между луганските сепартисти продължава

Разколът между луганските сепартисти продължава

Главата на т. нар. Луганска народна република е затворен в мазе...

Напрежението в лагера на сепаратистите ескалира по-рано тази седмица, след като Плотницкий уволни вътрешния министър Игор Корнет. Влиятелният министър, подкрепян от сепаратистите в Донецк, отказа да се оттегли. След това десетки въоръжени мъже, лоялни на Корнет, блокираха достъпа до основните административни сгради в Луганск. Конвой от бойни машини влезе в града посред нощ, за да окаже подкрепа на министъра.

Плотницкий обвини Корнет, че се опитва да го свали, докато министърът обвини опонента си, че "управлението на републиката" е под влиянието на украински шпиони. Плотницкий не се е появявал публично от сряда и не е коментирал информацията за оставката. 53-годишният бивш украински бюрократ е бил забелязан с багаж на руско летище в четвъртък.