Китайски археолози разкриха три 2000-годишни луксозни бани, вероятно принадлежащи на кралско семейство, в северозападния град Ксиан.

Отделът за местно наследство коментира пред "Чайна дейли", че археолозите са открили три правоъгълни древни бани, построени с шарени тухли, по време на разкопки, извършени в Янлианг, провинция Шаанкси.

Трите бани вероятно били използвани от много династии, смята Лю Руи, изследовател в Института по археология на Китайската академия на науките (CAS).

"Тези бани може да са най-ранните бани, открити в Китай", коментира той, добавяйки, че на това място "е първата кралска баня на държавата Цин, която сме откривали с толкова пълна канализационна мрежа".

Древният град Юеянг е бил столица на държавата Цин през периода на воюващите държави между 475-221 г. пр. Хр.

Една от баните се смята, че е използвана изключително от владетеля на Цин и неговата съпруг, прилежаща към семейните части на двореца.

"Формата, структурата и размерите на ваните са много близки до баните в императорския дворец в Ксианянг, столица по време на династията Цин", допълва Лю Руи.

Китайските династии Цин и Хан управляват Китай от 221 г. пр. Хр. до 220 сл. Хр.

Разкопките в обекта започват през 2013 г., ръководени от екип от 12 археолози. Досега са открити три дворци, като трите бани са разположени в центъра на комплекс с площ от 4.6 квадратни километра.