Лувърът в Париж отвори врати 24 часа след нападението на въоръжен мъж пред входа на националния музей, съобщава "Франс прес".

Припомняме, вчера около 10 часа сутринта местно време патрулиращ войник простреля нападател с нож пред входа на музея. Вярва се, че нападателят е от египетски произход, пребиваващ в Обединените арабски емирства. Той е влязъл в европейската страна преди седмица.

Нападателят от Лувъра е египтянин

Нападателят от Лувъра е египтянин

Франция е поискала допълнителни данни

Според властите нападението, извършено три месеца преди президентските избори, е с "терористичен характер".

Такива атаки представляват риск за доходоносния туристически бранш във френската столица, който беше сериозно засегнат от серията нападения от 2015 година.

Полицията с акция в центъра на Париж след атаката до Лувъра

Полицията с акция в центъра на Париж след атаката до Лувъра

Акцията е във връзка с извършеното по-рано днес нападение

Големи опашки се образуваха пред главния вход на музея при отварянето му днес в 9,30 часа.

Доста съм притеснен за днешния ден, но тъй като не успяхме да го посетим вчера, решихме да се върнем така или иначе, каза 28-годишният руски турист Елена Лодруген пред осведомителната агенция.

Войник стреля по нападател до Лувъра
Обновена

Войник стреля по нападател до Лувъра

Става въпрос за нападател с нож

Войници в униформа, въоръжени с автомати, патрулират както обикновено около музея, като се провеждат и рутинните проверки на багаж от охраната на Лувъра.

"Ние сме свикнали с тези мерки за сигурност в Турция", каза турският турист Али Тали.

Снимка 276997

Източник: ЕПА

Френски следователи заявиха вчера, че нападателят е бил въоръжен с два ножа, четирима войници са го засекли, докато е крещял "Аллах Акбар".

Следователите са проверили профила на египтянин в "Туитър" с името Абдала ел Хамахми, в който са качени дузина съобщения на арабски между 9,27-9,34 часа - минути преди атаката.

Един от войниците "леко е пострадал" в главата при атаката. Друг войник е открил огън и е прострелял нападателя пет пъти в стомаха.

"Нападателят падна на земята, сериозно е пострадал", каза прокурорът на Париж Франсоа Молен на пресконференция късно вчера.

Източник разкри, че тази нощ лекарите са стабилизирали египтянина в парижка болница.

Снимка 276998

Източник: ЕПА

Смята се, че нападателят е 29-годишен египтянин, който живее в Обединените арабски емирства. Той легално е влязъл във Франция с полет от Дубай на 26 януари и е наел скъп апартамент на центъра, разкри източник, близък до разследването.

Правителството на Обединените арабски емирства осъди престъплението и изрази пълна солидарност с Франция.