Германия чувства морална отговорност за огромните щети, причинени в окупирана Полша по време на Втората световна война, но няма задължение да изплаща репарации.

Това обяви германският външен министър Хайко Маас, който е на двудневно посещение в Полша във връзка със 75 г. от Варшавското въстание, информират АП, "Дойче веле" и "Синхуа".

След среща с германския си колега, полският външен министър Яцек Чапутович коментира, че поляците имат усещането, че не са добре компенсирани за извършените срещу тях военни престъпления.

Правителството на Полша обяви, че прави оценка на загубите и планира да поиска репарации от Германия.

Берлин чувства морална отговорност за извършеното от нацистите унищожение в Полша, каза Маас и поясни, че Германия чувства "дълбок срам".

"Това, което германците сториха на Полша и в името на Германия, вие само може да почувствате дълбок срам", обясни германският министър.

Снимка 436765

Източник: ЕПА

По думите му въпросът за репарациите е "затворен за Германия".

През 2004 г. Варшава обяви, че Германия дължи на страната 45 милиарда долара.

Варшавското въстание продължава да хвърля сянка върху германско-полските отношения. Но присъствието на Маас на събитията - първото на високопоставен германски представител от визитата на бившия канцлер Герхард Шрьодер през 2004 г. - отваря нова страница.

Снимка 436766

Източник: ЕПА

"Визитата на министър Хайко Маас представлява доказателство за близките отношения между Полша и Германия", коментира Чапутович и добави, че също показва, че двете държави желаят честен и интензивен диалог.

Двамата дипломати положиха цветя пред паметника, посветен на жертвите по време на въстанието във Варшава.

Полската съпротива прави неуспешен опит за освобождението на Варшава от нацистката окупация на 1 август 1944 г. 200 000 души, предимно цивилни, са убити или екзекутирани като контрамерки на нацистите. Стотици хиляди са депортирани в концентрационни лагери. Около 50 000 души участват във въстанието, а 18 000 са убити.

Германците планират да издигнат в Берлин монумент в памет на полските жертви по време на Втората световна война.