Мадрид възнамерява да предостави власт на Каталуния да събира и разпределя местните си данъци, пише "Гардиън".

Баската автономна област се радва на подобна система.

Испанското правителство се опитва да разреши кризата след незаконния референдум за независимост в региона.

Високопоставени източници от испанското правителство разкриха пред вестника, че все още има опозиция в управляващата Народна партия относно бъдещи референдуми за самоопределение, но има и готовност да започнат обсъждания за нов фискален пакт, който ще даде на Каталуния по-голям контрол над финансите си.

"Ако каталунците поискат фискален пакт, готови сме да обсъдим това", каза един от източниците.

"Баската автономна област и Навара сами събират данъците си. Те имат своя система и между Баската област и централното правителство се провежда среща, и те решават колко да допринесат за външната политика и отбрана. Има преговори. На всеки пет години. Ние сме готови да обсъдим това, като се вземе предвид, че в конституцията на Испания е заложена солидарност между испанските региони", поясни представителят.

През 2012 г. тогавашният лидер на Каталуния Артур Мас предложи фискален пакт, който беше блокиран от испанското правителство заради настъпилата икономическа криза.

През миналата седмица многопартийна комисия започна обсъждания за потенциална конституционна реформа с цел разрешаване на спора между каталунците и испанското правителство. Преговорите се подкрепят от премиера Мариано Рахой.

Друг източник поясни, че испанското правителство няма да сключи фискално споразумение само с един регион, а ще преговаря за фискалната отговорност в цяла Испания.