Несигурност във Венецуела след решението на президента Николас Мадуро да разкрие план за мащабна икономическа реформа с цел спиране на спираловидната хиперинфлация, която тласна богатата на петрол и бедна като жизнен стандарт латиноамериканска държава към хаос, информира АФП.

Преди да се пристъпи към реформирането на валутата в понеделник, когато Каракас ще започне да издава нови банкноти след премахването на пет нули от осакатения боливар, Мадуро съобщи подробности за други мерки, които се надява, че ще извадят Венецуела от кризата.

Снимка 373939

Източник: ЕПА

В мерките е заложено и огромно увеличение на минималната заплата - за пети път тази година.

Но анализатори предупреждават, че радикалните промени само могат да влошат нещата. Експертите очакват голямо объркване и хаотични сцени през следващите дни за потребителите и частния сектор.

Мадуро, бивш шофьор на автобус и лидер на синдикат, съобщи, че страната трябва да покаже "фискална дисциплина" и да спре прекомерното печатане на пари, което се е превърнало в редовна практика през последните години.

Новата валута, суверенен боливар - настоящата валута е силен боливар, ще бъде закачена за дискредитираната криптовалута на страната петро. Всяко петро ще бъде на стойност около 60 долара, като ще се базира на цената на барел венецуелски петрол. Първоначалната стойност на всяко петро ще бъде от 3 600 суверенни боливара.

Минималната заплата ще бъде половин петро (1800 суверенни боливара) от понеделник. Това е около 28 долара - 34-кратно увеличаване на минималната заплата, която беше по-малко от долар.

Според прогнозите на Международния валутен фонд хиперинфлацията във Венецуела за тази година може да достигне 1 000 000%. Страната вече четвърта година е в рецесия. Във Венецуела има недостиг на хранителни продукти, медикаменти и други основни продукти.

Също стана ясно, че властите няма да облагат храните и лекарствата с ДДС.