Македонската полиция употреби сълзотворен газ срещу мигранти, съобщи Би Би Си.
Инцидентът е станал на македонско-гръцката граница, в района на Идомени.

Мигрантите са се опитали да проникнат през граничните заграждения.

Доброволческата организация „Лекари без граници” съобщава, че десетки са били ранени, след като македонската полиция е използвала сълзотворен газ срещу група търсещи убежище.

Източник от македонската полиция съобщава, че трима полицаи също са били ранени, след като протестиращите мигранти са хвърляли камъни по тях.

Напрежението ескалирало, когато повече от 500 души се събрали на оградата.

Гърция осъди използването на сила срещу търсещите убежище, заявявайки, че това е опасно. Гърция също така обвини македонските власти, че използват гумени куршуми и сълзотворен газ, за да изтласкат тълпата от хора от гръцката страна на границата.

„Безразборното използване на химикали, гумени куршуми и шокови гранати срещу уязвими хора, особено без причина за такава сила, е опасно и нежелателно действие”, заяви говорителят на координаторите по миграцията в гръцкото правителство.

От средата на февруари досега по границата между двете страни са се струпали над 11 хиляди души, които не могат да напуснат Гърция заради въведените от балканските страни ограничения за преминаване на мигранти.

През февруари Македония затвори  границата си граждани на Афганистан и въведе по-строги условия за пропускане на бежанци от Сирия и Ирак.  

Правителствата на Словения, Хърватска, Сърбия и Македония допускат на своя територия не повече от 580 мигранти за денонощие.