Френският президент Емануел Макрон обяви, че е готов да подкрепи кандидатурата на германския канцлер Ангела Меркел за поста на председател на Европейската комисия, ако тя кандидатства за нея. Това заяви в петък на брифинг след края на първия ден от срещата на върха на ЕС Макрон.

Лидерите на ЕС не можаха да постигнат съгласие кой ще замени Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия.

ЕС не можа да избере наследник на Юнкер

ЕС не можа да избере наследник на Юнкер

Нов опит ще бъде направен на 30 юни

"Нямам нищо против кандидат от Германия като такъв. Бих подкрепила кандидатурата на Ангела Меркел, ако тя кандидатства за тази длъжност", каза той, отговаряйки на въпроса за отношението му към кандидата от Европейската народна партия - германецът Манфред Вебер.

Меркел не е сред кандидатите, които се обсъждат в момента за поста на ръководител на Европейската комисия. В навечерието на срещата на върха на ЕС много дипломатически източници говориха за френската опозиция срещу кандидатурата на Вебер, срещу когото се противопоставиха редица други европейски лидери.

След неуспешен дебат през нощта, въпросът за новия председател на Европейската комисия беше отложен до 30 юни, когато в Брюксел ще бъде свикана извънредна среща на върха на ЕС, за да се обсъдят назначенията на всички висши постове в институциите на ЕС.