Европейският съюз трябва да се реформира за Сърбия. Това заяви президентът на Франция на първия ден от двудневното си посещение в балканската държава, съобщават Анадолската агенция и радио "Свободна Европа".

Еманюел Макрон е първият президент на Франция, който е на визита в Сърбия за последните 18 г. Жак Ширак посети балканската страна през 2001 г.

Паралелно с реформите, които Сърбия трябва да приложи по пътя си към ЕС, блокът трябва да се реформира, за да бъде готов за Сърбия, обяви Макрон на пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич по време на официалната визита в Белград.

Първа визита на френски президент в Сърбия от 18 г.

Първа визита на френски президент в Сърбия от 18 г.

За последно балканската страна беше посетена от Жак Ширак

Макрон вярва, че ЕС в момента не функционира добре и трябва да вземе бързи решения и да предприеме реформи, за да работи по-добре.

По въпроса за Косово, френският държавник каза, че ще организира специална среща в Париж между лидерите на Косово и Сърбия, в която ще участва и германският канцлер Ангела Меркел. Макрон подчерта, че Франция се ангажира за намиране на "глобално и трайно споразумение" за спора между Белград и Прищина.

Косово не пуска военния министър на Сърбия

Косово не пуска военния министър на Сърбия

Прищина е взела решение да забрани на всички официални представители

"Ако Европа иска да бъде силна, може да бъде, ако Европа помогне на Сърбия и Косово да постигнат компромис. Мисля, че имаме отговорността да ви подкрепим за постигане на споразумение", изтъкна още Еманюел Макрон.

Според него Франция и Германия ще подкрепят подновяване на диалога между Сърбия и Косово за намиране на решение през следващите месеци.

"Няма странно или магическо решение, нито в джоба на французите, германците или американците, отговорът е във вашите сърца и разум при вземането на решения", смята той.

Прищина и Тирана се стремят към Велика Албания, скочи Сърбия

Прищина и Тирана се стремят към Велика Албания, скочи Сърбия

Ивица Дачич подчерта, че бойкотът е част от стратегия на Албания и предимно на етническите косовски албанци за обединяване на външната им политика и в крайна сметка създаване на Велика Албания

По думите му споразумение между Сърбия и Косово също ще бъде тест за Европа.

Вучич от своя страна заяви, че Сърбия иска мир и споразумение.

Останалото сега е в ръцете на президента Макрон, добави той. Вучич каза още, че е поискал от френския си колега да помогне на Сърбия по пътя към членство в ЕС, но Макрон не е обещал.

След пресконференцията Макрон и Вучич присъстваха на церемония по подписването на 22 нови двустранни споразумения.

Първоначално Макрон трябваше да посети Сърбия в началото на декември 2018 г., но визитата му беше отложена заради протестите на "жълтите жилетки".