Ядрената програма на Северна Корея е заплаха за човечеството. Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН президентът на Франция Еманюел Макрон.

Макрон призова и за създаването на контактна група за Сирия, за да се стигне до уреждане на конфликта по политически път.

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН
Обновена

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН

Той говори за "престъпните режими"

Преговорният процес, воден в Казахстан от Русия, Иран и Турция, е полезен, но не е достатъчен. Франция иска контактна група, съставена от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и участниците в конфликта, уточни Макрон.

Френският президент иска да играе посредническа роля между Иран и Съединените щати, за да гарантира, че Техеран ще участва в намирането на политическо решение в Сирия.

Светът се страхува от ядрена война със Северна Корея, предупреди Гутериш пред ООН

Светът се страхува от ядрена война със Северна Корея, предупреди Гутериш пред ООН

Преди началото на ежегодната сесия на Общото събрание на ООН

"Ако не разрешим проблема със Сирия пред Иран около масата, няма да имаме ефективен отговор, защото днес Иран е сред правомощията, които оказват влияние на място", заяви Макрон на пресконференция.

Париж се опитва да създаде международна контактна група за Сирия, за да съживи задържаните мирни преговори в Женева, но Съединените щати приеха твърдо противопоставяне на Иран, откакто президентът Доналд Тръмп пое властта, усложнявайки мирните преговори между големите сили.

Осигуряването на хуманитарен и медицински достъп на цялата територия на Сирия ще бъде един от приоритетите на Франция по време на нейното председателство на Съвета за сигурност на ООН следващия месец, добави Макрон.

Макрон отбеляза, че Парижкото споразумение за климата няма да бъде предоговаряно.

Той заклейми "етническото прочистване" срещу рохингите в Мианма. Над 400 000 души от това мюсюлманско малцинство избягаха през последните седмици в съседен Бангладеш.