Германският евродепутат Манфред Вебер предупреди Румъния, че възпрепятства присъединяването на България и Хърватия към Шенген, информира Romania Journal.

Вебер, който е подкрепян от канцлера на Германия Ангела Меркел да поеме управлението на Европейската комисия през 2019 г., подчерта, че правосъдната реформа засяга не само опита на Румъния да се присъедини към Шенген, но също така България и Хърватия.

Той поясни, че Шенгенското пространство носи повече, а не по-малко сигурност и заради това е поискал от Европейския съвет да предприе следващите стъпки за включване на България и Хърватия в Шенген, аргументирайки се, че тези държави чакат твърде дълъг период и заради това трябва да се предприемат действия.

В същото време германският политик призова румънското правителство да спре да поставя под риск борбата с корупцията, като предупреди, че това засяга решението, взето и по случаите с България и Хърватия.

Всички три държави трябва да получат възможност за незабавно присъединяване към Шенген, категоричен Вебер.

Той уточни, че Румъния и България "винаги идват като пакет и поради тази причина разширяването на Шенген не се осъществява заради Румъния, а не заради България".