Бившият премиер на Франция Манюел Валс няма да събере достатъчно подкрепа, за да отиде на балотаж на президентските избори през 2017 година, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Припомняме, в понеделник Валс обяви, че се оттегля от правителството, за да влезе в битката за държавен глава. Той взе решението, след като настоящият президент Франсоа Оланд съобщи, че няма да се кандидатира втори мандат. Валс заемаше поста на министър-председател от пролетта на 2014 година.

Френският премиер Манюел Валс обяви впускането си в надпреварата за президент

Френският премиер Манюел Валс обяви впускането си в надпреварата за президент

Търси номинацията на социалистите

Ако Валс спечели номинацията на Социалистическата партия на първичните избори през януари, той ще събере само 13% на първия тур на президентския вот, който ще се проведе на 23 април, показва проучването на BVA-Salesforce.

Той би се справил по-добре, ако единственият му конкурент е Жан-Люк Меланшон и ако бившият икономически министър Еманюел Макрон, който обяви, че ще се кандидатира, евентуално не вземе участие на изборите.

21% биха подкрепили Валс при този сценарий, но пак няма да е достатъчно да се квалифицира за втори тур.

"Балотажът изглежда напълно недостижим за тримата леви кандидати, но дори и само с двамата Манюел Валс и Жан-Люк Меланшон вторият тур е недостижим", отбелязват от социологическата агенция.

Проучването за телекомуникационната компания Orange и регионални вестници потвърди, че кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон и Марин льо Пен ще отидат на балотаж. Прогнозите са Фийон да спечели 67% срещу Льо Пен.

Проучването е проведено в периода 2-4 декември и в него са участвали 934 души.