Марин льо Пен е на път да се превърне в следващия президент на Франция, става ясно от анализ на данни, направен от компанията Leonie Hill Capital, съобщава CNBC.

Арун Кант, изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на базираната в Сингапур инвеститорска компания Leonie Hill Capital, заяви, че очаква крайнодесният популист да спечели.

Кант се позовава на патентована от компанията система с изкуствен интелект, която анализира голям обем от информация.

Той поясни, че анализът, който включва дискусии в социалните мрежи и традиционните медии, социологически проучвания, икономически и демографски фактори, показва, че Льо Пен ще смаже опонентите си на първия тур.

По думите на експерта анализът опровергава повечето социологически проучвания, че Льо Пен ще загуби на втория тур.

Президентските избори ще се проведат в два тура - на 23 април и 7 май.

Програмата на Кант прогнозира, че Льо Пен ще получи 28% на първия тур. След нея се нареждат Еманюел Макрон с 19-20% и Франсоа Фийон с 16,4 на сто.

Последните сондажи показват, че Макрон ще спечели на втори тур с 52,3% срещу 47,7% за Марин льо Пен. Но експертът очаква Льо Пен да набере солидна подкрепа след първия тур.

"Ако тя спечели първия тур, тази динамика ще се промени", подчерта той и добави, че има сходства със спечелените от Доналд Тръмп президентски избори в САЩ.

Според него прогнозите са Льо Пен да влезе в Елисейския дворец.

По думите на Кант програмата също прогнозира Макрон да спечели изборите, ако неочакван фактор повлияе на гласоподавателите, които все още не са решили за кого ще гласуват.

Според компании около 30% е шансът Льо Пен да спечели изборите.