Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен призова за ликвидиране на Европейския съюз и "замяната" му със "съюз на европейските нации", съобщават световни агенции.

Льо Пен изрази възгледите си по време на конгрес на крайнодесните партии в Прага.

Крайнодесните в Австрия вземат ключови министерства

Крайнодесните в Австрия вземат ключови министерства

Те получават министерствата на външните работи, отбраната и вътрешните работи

Според нея ЕС е изживял себе си и неговото ликвидиране може да бъде подпомогнато от победа на националистическите партии на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Марин льо Пен призовава за ликвидирането на ЕС, тъй като миграционната му политика е предизвикала катастрофа.

Френският политик приветства участието на Австрийската партия на свободата в правителството на държавата, определяйки го като "историческо събитие".

Моята цел, нашата цел - да превземем Европа. Ако станем мнозинство в Европа, ще можем да наложим съюз на европейските нации, който ще замени ужасния Европейски съюз, поясни тя.

Льо Пен пожела победа на руския президент Владимир Путин на изборите през 2018 г.

Няма ксенофобия сред нас. Ние сме в опозиция спрямо ЕС - именно това ни обединява и ние трябва да го признаем, защото ние смятаме, че тази организация е катастрофална. ЕС води континента ни към гибел, предупреди тя и подчерта, че организираните мигрантски потоци заплашват културата на европейските държави.

Марин льо Пен също описа ЕС като "катастрофална организация", която "убива Европа".

Движение за Европа на нациите и свободите (MENL) събра Националния фронт на френския лидер Марин льо Пен, Австрийската партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе, италианската Северна лига и холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс.

На конференцията Вилдерс заяви, че Европа трябва да последва примера на американския президент Доналд Тръмп и да забрани имиграцията.

Лидерите на крайнодесните партии обещаха да работят заедно за създаване на нов модел на международно сътрудничество извън ЕС.