Лидерът на франската крайно-дясна партия Национален фронт Марин льо Пен заяви, че няма никакъв скандал около получения партиен кредит от Първа Чешко - Руска банка. Това Льо Пен коментира пред телевизия BFM TV.

Средствата за финансиране на партията бяха получени абсолютно законно и на обичайните условия, заяви Марин льо Пен.

Освен това тя добави, че се е обръщала към френски банки и е получила откази.

Марин льо Пен получи кредит от €9 млн. от Първа Чешко - Руска банка. Вече са получени първата част от обещаните пари в размер 2 млн. евро.

Този заем беше договорен още през септември тази година. Тази информация е потвърдена от счетоводителя на Националния фронт Валериан де Сен-Жуст.

Посредник в сделката се оказа евродепутатът от френските крайно десни Жан-Люк Шафхаузър. Сделката е осъществена на фона на напрегнатите отношения между Русия и Запада във връзка с украинската криза и обръщат внимание на „чуждестранна намеса в политическия живот на Франция".

„Ние отдавна търсим откъде да вземем пари назаем за финансиране на избирателните ни компании. Нашата банка, както и повечето френски и европейски банки, категорично се отказват да дават назаем дори малка сума за Националния фронт", - пояснява Сен-Жуст.

Той добави, че именно евродепутатът Шафхаузър е помогнал на партията да се свърже с Първата Чешко-Руска Банка. „Именно Шафхаузър, който вече отдавна има доста добри отношения с Русия, разказва Сен-Жуст.

Първа Чешко-Руска Банка, главният офис на която се намира в Москва, е основана през 1996 година. Днес единственият собственик на банката е руския бизнесмен Роман Попов. Напомняме, че лидерът на френските ултранационалисти и големият приятел на Русия Марин льо Пен се опита да попречи на Европейския Парламент да вземе решение за удължаване на търговските преференции за Украйна до 31 декември 2015 г. Тя се опита да върне документа в комитета „за по-дълбоко изучаване". Обаче нейното предложение е посрещнато с недоволство от депутатите.