Мароко заяви, че преустановява контактите с германското правителство, поради разминавания по въпроси от фундаментално значение за кралството. Мерките обхващат германското посолство в Рабат, агенциите за сътрудничество и политическите фондации, според изявление говорител на мароканското външно министерство, цитирано от "Блумбърг".

Новината за преместването не дойде по официални канали, а чрез скрийншот на писмо от 1 март, което изтече в социалните медии. В него външното министерство на Мароко съобщи решението си на премиера и други министерства. Говорителят потвърди автентичността му, но не предостави повече подробности. Говорител на германското външно министерство не е коментирал веднага решението.

Германия е седмият по големина търговски партньор на Мароко. Тя отпусна на кралството около 1,5 млрд. долара миналата година на фона на пандемията на коронавируса.

Правителството в Берлин също така извади Мароко от списъка на държавите, чиито граждани могат да получат политическо убежище и почти осигури безусловното репатриране на незаконни мигранти с мароканска националност. Няколко германски политически фондации са активни в Мароко, а някои от тях са се сблъскали с властите поради предполагаемото им одобрение от критиците или поради естеството на някои от техните дейности.