Представители на правителството на Маршаловите острови обрисуваха една жива картина на ужасите от ядрена война десетилетия, след като няколко атола бяха изпепелени при атомни тестове. Островната държава предприе необичайна правна битка срещу няколко ядрени държави, съобщава „Франс прес”.

Малката страна подаде иск срещу Индия, Пакистан и Великобритания в своеобразна битка „Давид срещу Голият” пред съда на ООН в Хага.

Островната държава се опитва да хвърли нова светлина върху глобалната ядрена заплаха, обявиха представители и адвокати на  Маршаловите острови, докато си припомняха сцени след извършените от САЩ ядрени тестове през 50-те години на XX век.

Няколко острова на моята страна са изпепелени, а други ще останат необитаеми хиляди години, изтъкна пред съда Тони де Брюм, министър от правителството на малката държава.

Той разкри част от спомените си, свързани с изпитанията и конкретно с "Castle Bravo" на 1 март 1954 година, когато на 9-годишна възраст, докато е бил на риболов с дядо си на атол, е бил извършен ядрен тест  на около 200 километра от тях.

„Цялото небе стана кърваво червено”, припомни си той, допълвайки, че тогава американски учени са взривили водородна бомба – 1000 по-силна от използваната над Хирошима през 1945 година.

Според него много хора са измрели, също така са регистрирани много случаи на заболели от рак и невиждани преди родилни дефекти.

Съдии от Международния съд провеждат серия от изслушвания през следващата седмица и половина, за да решат дали да се разгледат исковете срещу Индия и Пакистан. Ще се проведе трето изслушване срещу Великобритания, което е запланувано за сряда.

Маршаловите острови заявяват, че въпреки страданието им, световните ядрени сили не са изпълнили условията от сключения през 1968 година Договор за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО).

Те не са изпълнили задълженията си относно прекратяването на ядрената надпревара и ядреното разоръжаване, допълват от островите.

Великобритания се е подписала под договора за разлика от Индия и Пакистан.

В миналото Маршаловите острови подадоха иск срещу 9 държави: Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ. Израел никога не е признавал официално, че има ядрени оръжия.

Но Международният съд позволи да се разгледат искове само срещу Великобритания, Индия и Пакистан, защото вече са признали правомощията на съда.

Въпреки че Индия и Пакистан не са подписали ДНЯО, те имат задължения според “международното право” да преговарят и в крайна сметка да намалят ядрения си арсенал.

Между 1946 и 1958 година САЩ проведоха 67 ядрени теста на островите.