Хакери са откраднали лични данни на над 1.5 милиона души в Сингапур, съобщи BBC.

По данни на медията според официално преброяване населението на Сингапур към 2017 година е около 4.6 милиона души. Това означава, че с атаката си хакерите са получили достъп и са откраднали лични данни на близо една трета от населението на Сингапур.

Хакерите са проникнали в правителствената здравна база данни.

Атаката е била "умишлена, целенасочена и добре планирана", пише правителството на страната в изявление.

Изтеклите данни са на хората, които са посетили здравно заведение в периода от 1 май 2015 година до 4 юли тази година.

Хакерите са успели да достигнат до лични данни като имената и адресите на хората, но не и медицинските досиета на гражданите на Сингапур. В някои случаи изтеклата информация обхващала и лекарствата, които се предписват на хората.

Изтекла е информация за изписаните медикаменти на 160 000 пациенти, съобщава правителството.

"Личните данни не са били фалшифицирани и манипулирани, т.е. няма информация, че записите са били изменени или изтрити. Други данни като пациентски досиета, диагнози, резултати от изследвания или лекарски рецепти не са били нарушени. Не открихме доказателства за нарушение и манипулиране и в други обществени системи в сферата на здравеопазването", посочва се още в официалното правителствено изявление.

Кабинетът в Сингапур заявява още че обект на хакерската атака е бил и премиерът на страната Ли Сян Лун. Действията на хакерите били насочени специално към лидера и неговото медицинско досие и предписани лекарства. Премиерът на Сингапур на два пъти се е сблъскал с диагноза рак.