Властите блокираха афганистанската столица Кабул, след като десетки хиляди етнически хазарейци излязоха на протест с призив правителството да промени маршрута на електропреносна мрежа да преминава през тяхната бедна провинция, съобщава АП.

На фона на опасенията, че масовият протест може да прерасне в насилие, всички пътища, които водят към централната част на Кабул, са блокирани за превозни средства, а също е засилено присъствието на пътни полицаи, които не допускат демонстрантите да достигнат до президентския дворец.

Повечето от магазините са затворени, а служители за борба с безредиците са заели позиции в града. Властите съобщиха пред организаторите на протеста, че маршът ще се проведе по предварително зададен маршрут, който няма да преминава в близост до президентския дворец.

Американското посолство в афганистанската столица затвори консулската си секция и предупреди американците да ограничат придвижването си в Кабул.  Други посолства, сгради на ООН и на неправителствени организации също са затворени.

Демонстрантите искат достъп до заплануваната регионална електропресносна мрежа, която е за милиони долари. Така наречената мрежа TUTAP е подкрепяна от Азиатската банка за развитие с участието на Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Афганистан и Пакистан. Първоначално е било запланувано мрежата да преминава през провинция Бамиян, където живеят най-много хазарейци, но в последствие маршрутът е променен от предишното афганистанско правителство през 2013 година.

Само 40% от населението на страната има достъп до електричество. Почти 75% от електроенергията в Афганистан се внася.

Миналият ноември се проведе голяма демонстрация след обезглавяването на хазарейци, довела до сблъсъци.