Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Германия на двудневно посещение, предаде "Дойче веле".

Това е второто посещение на Помпео в Германия след встъпването му в длъжност. Държавният секретар на САЩ ще посети американските военни в Бавария, а на 7 ноември ще замине за Медларойт, където през годините на разделението на Германия премина границата между Германската демократична република и Федерална република Германия.

Там Помпео ще се срещне с германския външен министър Хайко Маас. Според Държавния департамент на САЩ външните министри на двете страни се очаква да обсъдят важността на трансатлантическото партньорство и необходимостта от засилване на сътрудничеството в условията на нарастващи заплахи от страна на Русия, Китай и Иран.

След това Помпео планира разговори в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, както и с германските финансови министри Олаф Шолц и отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Преговарящите, наред с други неща, могат да обсъдят възможни мита в САЩ върху стоки от Европейския съюз, които заплашват да повлияят неблагоприятно на германската автомобилна индустрия, както и на газопровода "Северен поток-2" в процес на изграждане, който САЩ са против изграждането. Според Вашингтон той ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия.