Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг с безпрецедентно дарение от 1,8 милиарда долара за университета "Джон Хопкинс", информира АП.

Блумбърг е завършил в университета. С дарението той иска да увеличи финансовата помощ за студенти с ниски и средни доходи.

Университетът в Балтимор съобщи, че финансовият принос - най-големият за образователна институция в историята на САЩ - ще позволи на "Джон Хопкинс" да отмени студентските заеми в началото на следващата есен. Университетът ще предлага стипендии.

Ректорът на университета Роналд Дениълс заяви, че дарението на Блумбърг ще позволи на институцията да приема най-талантливите студенти, без значение от финансовите им възможности.

"Хопкинс получи дар, който е безпрецедентен и трансформиращ", подчерта той в съобщение и поясни, че престижният университет е основан през 1876 г. с дарение от 7 милиона долара от балтиморския търговец Джон Хопкинс.

За сравнение през 1999 г. фондацията на милиардера Бил Гейтс се ангажира да отпусне 1 милиард долара на програма за обучение за период от 20 г.

Блумбърг заяви, че очаква парите да позволят на университета да бъде по-щедър при отпускането на стипендии и да облекчи финансовите задължения на студентите.

76-годишният основател на медийната компания "Блумбърг" е сред най-богатите хора на света. Той завършва "Джон Хопкинс" през 1964 г. Блумбърг е кмет на Ню Йорк от 2002 до 2013 г. От години се спекулира, че може да се кандидатира за президент, включително и през 2020 г.