Двама съдии от Върховния съд в Лондон постановиха, че министърът на правосъдието Джак Строу има правото да освободи Майкъл Шийлдс.

Строу може да отмени присъдата на фена на Ливерпул според член 12 на Конвенцията за трансфер на осъдени лица, въпреки че Шийлдс е осъден в чужбина.

Според съдиите самият Строу трябва да решава как да използва силата си.

Припомняме Шийлдс излежава 10-годишна присъда за опит за убийство на бармана Мартин Георгиев, но твърди, че е невинен.

Преди време България остави съдбата на английския футболен хулиган изцяло в британски ръце.

22-годишният Шийлдс се обърна към Върховния съд в Лондон след като британският министър на правосъдието отказа да го освободи. Той заяви, че не е в неговата юрисдикция да решава дали да отмени присъдата или да постанови по-ранно освобождаване.

Майкъл е 100% невинен и това е известно на г-н Строу.

Бащата

След заседанието семейството на британеца призова Строу да освободи сина им до Коледа.

Надяваме се, че това съдебно решение ще освободи Майкъл, признаха те.

"Случаят Майкъл Шийлдс вероятно е най-голямата съдебна грешка в днешни времена", заяви от своя страна адвокатът на семейството.

В изявление пред медиите, цитирано от „Гардиън" британският министър на правосъдието обеща, че ще вземе решение възможно най-скоро, но добави, че е длъжен да работи според закона.

Футболният фен Майкъл Шийлдс бе осъден в България през 2005г. за опит за убийство на 15 години затвор и 200 000 лв. имуществено обезщетение след нанасяне на тежки телесни повреди на бармана Мартин Георгиев на 30 май 2005 г.

Присъдата бе потвърдена на втора инстанция и намалена на 10 години. В момента, завърналият се в Англия Шийлдс я излежава в затвора Гарт.

Майкъл е 100% невинен и това е известно на г-н Строу. Той не трябва да е в затвора и аз се надявам да бъде освободен, заяви бащата на 22-годишния фен на Ливърпул.

Майката на Шийлдс Мари на скоро се срещна със съпругата на Гордън Браун - Сара, за да обсъдят случая на сина й.

Според Браун три години и половина затвор за 18-годишно момче, за престъпление, което то не е извършило, е сърцераздирателно и го е унищожило". Майлък Шийлдс е жертва на това обвинение, добави още тя.

Пасторът на Ливърпул Джеймс Джоунс описа случая като „изопачаване на правосъдието".

„Говорил съм с Майкъл няколко пъти и също вярвам, че той е невинен", каза духовникът.

И отборът на Ливърпул подкрепя Майкъл Шийлдс. По време на мачове те се появиха с тениски с надпис „Веднага освободете Майкъл".