Медиите в КНДР мълчат за лидера на тоталитарната страна Ким Чен-ун. Не се съобщава къде е в момента и няма информация за никакви обществени прояви на фона на упорити спекулации за здравето на Ким Чен-ун, информира "Йонхап".

По-рано тази седмица се появиха спекулации, че Ким има здравословни проблеми. Си Ен Ен съобщи, позовавайки се на американски представител, че Вашингтон проверява разузнавателна информация. Разпространява се информация, че Ким е в "сериозна опасност" след операция.

Тръмп "скочи" на CNN - излъгали за операцията на Ким чен Ун

Тръмп "скочи" на CNN - излъгали за операцията на Ким чен Ун

По време на брифинг, той отказа да отговаря на въпроси на медията

Наскоро държавната медия на Северна Корея пусна информация, че Ким е изпратил дипломатически писма и подаръци на почетни граждани, но не публикува снимки или информация за прояви на вожда на КНДР.

В сряда държавната медия съобщи, че Ким е изпратил още една телеграма на сирийския президент Башар Асад, с която изразява благодарността си за получените поздравления за баща му и дядо му.

Но близо 2 седмици няма снимки и информация за публични събития с участието на Ким Чен-ун.

Ким за последно е показан от държавната медия на 11 април, когато председателства среща на политическото бюро на управляващата Корейска работническа партия. Тогава лидерът на КНДР призова за стриктни мерки срещу коронавируса.

В САЩ предполагат, че Ким Чен-ун все още управлява КНДР

В САЩ предполагат, че Ким Чен-ун все още управлява КНДР

Медии посочват Ким Йо-чен, сестрата на Ким Чен-ун, като евентуален заместник на севернокорейския лидер

Отсъствието му на ключова церемония за отбелязването на 108 г. от рождението на Ким Ир Сен на 15 април увеличи спекулациите за здравето му. Той никога не е пропускал отдаване на почит в мавзолея, откакто е на власт от края на 2011 г.

Представители на Южна Корея отхвърлят спекулацията и отбелязват, че не са засичани необичайни неща, които да подсказват, че Ким Чен-ун не е добре със здравето.

Предполага се, че Ким е във вила извън Пхенян. Някои медии спекулират, че лидерът на КНДР може да е в източния крайбрежен град Вонсан, за да избегне коронавируса.

Ким претърпял сърдечна операция през април

Ким претърпял сърдечна операция през април

Трудно е да бъде потвърдено официално

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че информацията на Си Ен Ен за Ким Чен-ун не е вярна.

И друг път Ким Чен-ун не се е появявал публично за известен период. По-рано тази година лидерът на Северна Корея е отсъствал 21 дни, а през 2014 г. изчезна за около месец, но се появи накуцващ. По-късно беше потвърдено, че е претърпял операция за премахване на киста от глезена.