Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев каза във вторник, че руският "ядрен щит" помага за "успокояване на онези, които се опитват да тласкат към Трета световна война", съобщава ТАСС.

Медведев също така заяви, че ядрените оръжия на Русия са "осигурява нашата независимост за много години"

Медведев се позовава на онези държави, които "заеха открито враждебна позиция" към Москва и използват русофобска реторика. "Ясно е, че в този случай, разбира се, трябва да помним за нашите възможности".

Медведев не навлиза в подробности как и по какви критерии се вземат решенията в тази област. "Основното е, нашите опоненти не трябва да забравят за това. И, разбира се, Русия следва споразуменията, постигнати на международно ниво и залегнали в ключови споразумения, ключови документи".

Позицията на Москва по този въпрос остава непроменена: тя се застъпва за използването на ядрената енергия и други съвременни технологии и решения за мирни, конструктивни цели. "Живеем в свят на иновации и нашата задача е да постигнем стабилен и уверен напредък в развитието на страната и да намерим нови ключови решения в най-важните индустрии".

По-рано той предупреди, че всеки конфликт между Русия и НАТО може да прерасне в "пълноценна ядрена война".

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Медведев вижда все по-голям шанс за ядрена война между Русия и НАТО

Западът трябвало да "престане да лъже себе си и другите"