Шотландският парламент се събра на извънредно заседание по повод освобождаването на осъдения на доживотен затвор либиец Абдел Басет ал Меграхи, съобщи БиБиСи.

Правителството е подложено на яростна критика заради решението атентатора от Локърби да бъде пуснат на свобода.

Съвсем естествено основните упреци идват от страна на опозицията, които настояват за обяснение от министъра на правосъдието Кени Макаскил, допълва медията.

Както и се очакваше той даде обяснения пред парламента.

Пред парламентаристите министърът за пореден път подчерта, че решението му се базира на шотландските закони и няма други скрити причини.

Не съм забравил за чувствата на роднините на жертвите, но решението ми се основава на законите на Шотландия и общочовешките ценности, а не от политически, дипломатични или икономически съображения, изтъква Маккаскил.

В същото време той изрази разочарованието си, че Либия е приела Меграхи като герой и го е посрещнала с държавни почести.
По думите на правосъдния министър той бил получил уверението на либийската страна, че Меграхи ще бъде посрещнат „тихо и сдържано".

По информация на The Times of London има голяма вероятност правителството да бъде изправено пред вот на недоверие заради голямото обществено недоволство към освобождаването на Меграхи.  

Медиите припомнят, че властите в Шотландия са остро критикувани от американското правителство. Преди дни директорът на ФБР Робърт Мюлер ІІI дори изпрати писмо до правосъдния министър на Шотландия, в което с доста остър тон осъжда освобождаването на либиеца.

Припомняме Меграхи, който страда от рак на простата в терминален стадий, беше освободен на 13 август.

Либиецът бе осъден на доживотен затвор и най-малко 27 години строг тъмничен режим за атентата срещу Боинг 747 на "ПанАм" на 21 декември 1988 г. над Локърби.

При взрива загинаха 270 души, повечето от които американци.