Мексиканският президент Андрес Обрадор заяви в неделя, че е с положил тест за COVID-19, като добави, че симптомите му са леки и е на медицинско лечение, предаде "Ройтерс".

"Както винаги съм оптимист", каза 67-годишният Лопес Обрадор, който се противопоставяше на задължителното носене на маска за лице.

Мексико се бори с втората вълна от пандемията и е четвърти по смъртност в света. Министерството на здравеопазването в неделя съобщи за 10 872 нови потвърдени случая на коронавирус и 530 смъртни случая. Така,  общо заразените са над 1 763 000, а 149 614 - смъртните случаи. Реалният брой на заразените хора и смъртните случаи вероятно е значително по-висок от официалния брой, заяви здравното министерство.

Лопес Обрадор заяви в Twitter, че вътрешният министър ще води редовната сутрешна пресконференция в негово отсъствие.

Черни COVID-19 рекорди в Мексико

Черни COVID-19 рекорди в Мексико

Вече над 146 хил. починали от началото на епидемията

"За щастие в момента президентът е стабилен, симптомите са леки", заяви Хосе Луис Аломия Зегара, мексикански здравен служител, по време на редовна пресконференция, проведена малко след като Лопес Обрадор обяви диагнозата си.

Правителството заяви този месец, че има за цел да закупи 12 милиона дози от руската ваксина Sputnik V, като първата пратка може да пристигне през следващата седмица. Мексико се стреми да подсигури 7,4 милиона дози Sputnik V до края на март. Понастоящем ваксината на Pfizer е единствената, прилагана в Мексико. Правителството заяви в петък, че вторaта пратка от дози може да бъде отложена и частните компании ще имат право да купуват лекарствата директно.

И в Мексико започнаха да ваксинират срещу коронавирус

И в Мексико започнаха да ваксинират срещу коронавирус

Мерки на властите

САЩ, Канада и Мексико ограничаваха няколко пъти несъществените пътувания през границите си като мярка срещу пандемията.