Мексико задържа близо 800 имигранти, натъпкани в четири камиона, съобщиха световните информационни агенции.

Това се случва на фона на засиления натиск от страна на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да ограничи броя на хората, влизащи нелегално в САЩ.

Националният миграционен институт в Мексико заяви, че е задържал 791 мигранти в източната част на страната.

Шофьорите на камионите бяха арестувани.

Страната е разположила още 1 000 агенти по северните и южните си граници, за да провери визите на немексиканци, които пътуват из страната.

Увеличението им е част от споразумението със САЩ от 7 юни, в което Мексико ще повиши мерките, за да спре имигрантите от Централна Америка да преминат границата между САЩ и Мексико в замяна на това, че администрацията на Тръмп не изпълнява заплахи за налагане на 5-процентни мита на всички стоки, внесени от Мексико.

Тръмп размахва "таен" план за споразумение за мигрантите с Мексико

Тръмп размахва "таен" план за споразумение за мигрантите с Мексико

Отказва подробности, но има точка за определяне на Мексико като "сигурна трета страна"

Споразумението бе пристигнало на фона на притока на мигранти, които се опитваха да влязат в САЩ през югозападната граница. През май митниците и граничната защита на САЩ заявиха, че са задържали 132 887 души в сравнение с 99 304 месеца по-рано и 51 008 през октомври.

Междувременно, в петък президентът на Института за национална миграция в Мексико Тонатух Гилен Лопес подаде оставка, съобщиха от ведомството в изявление в Twitter.