Ангела Меркел, посетила водещ кандидат за неин наследник, когато се оттегли от канцлерския пост, похвали баварския премиер Маркус Зьодер като силен лидер, но отказа да го подкрепи преди федералния вот през 2021 г., информира "Ройтерс".

Решението на Меркел да присъства на среща на кабинета в Бавария се разглеждаше като коронация на нейния наследник, след като агресивният подход на богатата южна провинция в борбата с коронавируса увеличи популярността на Зьодер на национално ниво.

"Няма да ме чуете да коментирам въпроса кой ще ме наследи в никаква форма и на никакъв форум", подчерта Меркел. "Всичко, което мога да кажа, е, че Бавария има добър премиер и той ме покани днес", добави той.

Зьодер беше сред първите премиери на 16-те провинции в Германия, които наложиха блокада заради коронавируса и започнаха програми за масово тестване.

Успехът на Бавария, подчертан от многократно появяване на Зьодер по националната телевизия, е в контраст с провинция Северен Рейн-Вестфалия, чиито премиер Армин Лашет е сред основните кандидати на консерваторите за лидер на Германия след ерата на Меркел.

Лашет, чиято провинция е с размер като на Холандия и най-населената в Германия, имаше по-големи затруднения в борбата с коронавируса.

Някои тълкуват решението на Зьодер да покани Меркел в Херенхимзее, замък на остров в езеро, където е написана конституцията на Германия през 1948 г., като пресметнат ход да се представи като национален, а не само като баварски лидер.

Меркел отказа да бъде по-конкретна на въпрос дали винаги приема покани от премиери на провинции.