Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли поканата на американския президент Доналд Тръмп да присъства на срещата на върха на Г-7, която САЩ искат да представят като символ на завръщане към нормалността след коронавирусната криза.

Тръмп: Белият дом е готов да приеме Г-7 през юни

Тръмп: Белият дом е готов да приеме Г-7 през юни

Париж и Лондон искат повече информация за пндемичната обстановка

"Федералният канцлер благодари на президента Тръмп за поканата му за срещата на върха на Г7 в края на юни във Вашингтон. От днес, като се има предвид общата ситуация в пандемията, тя не може да пътува до Вашингтон, за да участва лично", говори говорителят на германското правителство Щефан Зайберт пред POLITICO в петък.

Отказът на Меркел да приеме поканата на Тръмп е пореден пример за трудните отношения между двамата лидери.

Тръмп многократно критикува Германия по въпроси, вариращи от търговския излишък на Берлин до разходите за отбрана и ангажимента към НАТО. Меркел публично постави въпроса с едностранния подход на администрацията на Тръмп по редица външнополитически въпроси - от изменението на климата до ядрената сделка в Иран.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че би желал да присъства лично. 

Припомняме, че САЩ решиха да отложат срещата на върха на Г-7 във Вашингтон от 10 юни до края на месеца. 

Нова дата за срещата на Г-7 в САЩ

Нова дата за срещата на Г-7 в САЩ

Решението е на Белия дом

Първоначално срещата на върха на Г-7 беше насрочена за 10-12 юни в Мериленд. Но през март 2020 г. бе обявено, че лидерите на G7 ще проведат видеоконференция вместо среща.

По-късно Тръмп каза, че обмисля възможност да проведе лична среща на лидерите на Г-7 в резиденцията на "Камп Дейвид" в околностите на Вашингтон.