Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че е известен извършителят на убийството на защитничката на правозащитничка Наталия Естемирова.

По време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел Медведев заяви, че убиецът е обявен за международно издирване.

По думите на руския президент следователите са близо и до това да назоват поръчителя на престъплението.

Разследването продължава. Никога при подобни случаи няма бързи резултати. Извършителят вече е установен и се издирва", посочи руският президент.

Припомяне, на днес се навършва една година от смъртта на Наталия Естемирова, служителка на руския правозащитен център „Мемориал" и носителка на няколко международни награди за своята работа.
Тя бе отвлечена на 15 юли 2009 година в Грозни. Малко по-късно същия ден тя бе открита мъртва в Ингушетия, простреляна в главата и гърдите.

По повод годишнината от смъртта ю редица международни организации настояха пред руските власти да активизират разследването, което за пореден път бе удължено - този път с 6 месеца - до октомври 2010 година.
Също призив се отправя за повече прозрачност и проверка на версията за съпричастност на силовите структури към това убийство.

Amnesty International изразява дълбока загриженост за ситуацията в Русия и за това, че по нищо не личи да има политическа воля за установяване на отговорните за престъпления срещу защитници на правата на човека. В изявлението се припомнят и другите два драстични случая - убийството на Анна Политковска и разстрела на адвокат Маркелов.

По този повод само преди дни комисарят по правата на човека в ЕК Томас Хамарберг подчерта, че наказанията в Русия трябва да достигат не до фактическия убиец, но и до тези, които стоят над тях".

Той настоя руското правителство да окаже съдействие не само на думи на правозащитниците, а волята му да се изрази и с дела.