Астрономите с вълнение следят интригуващия астероид Oумуамуа ("Oumuamua), който преминава през Слънчевата система, странствайки през междузвездното пространство.

Това е първият космически обект, за който е потвърдено, че идва от друга звезда, напомня американската космическа агенция NASA.
Той беше забелязан за първи път от учените през миналия месец.

Изследователите вече разполагат с нови данни за междузвездния пътешественик.

Той е скалист обект, с форма на пура, с червеникав оттенък. Дълъг е около 400 метра и е със силно издължена форма - съотношението между дължината и широчината му е приблизително 1:10.

Това съотношение е по-голямо от което и да било друго, наблюдавано при астероид или комета в нашата Слънчева система.

Снимка 325697

Източник: NASA

Тази необичайност на формата му дава на астрономите нови "улики" за формирането на други слънчеви системи.

Предполага се, че астероидът е шествал през Млечния път без да принадлежи към която и да е звездна система в продължение на стотици милиони години преди да доближи нашето Слънце.

"Това историческо откритие ни отваря нов прозорец в изучаването на зараждането на слънчеви системи извън нашата", споделя Томас Цурбриген, който оглавява дирекцията на NASA във Вашингтон.

След като Oумуамуа беше забелязан, телескопите на всички обсерватории по света незабавно се обърнаха към него, включително гигантът ESO в Чили. Учените се заеха да определят орбитата, яркостта и цвета на космическия гост.

Чрез наслагване на снимки, получени от инструмента FORS на телескопа ESO с използване на четири различни филтъра, екип от астрономи под ръководството на Карън Мийч в Астрономическия институт в Хавай, установи, че астероидът се завърта около оста си на всеки 7.3 часа.

В нашата слънчева система няма нито един астероид или комета, чиято яркост да варира в толкова широки граници, както тази на Oумуамуа и нито един не е така силно издължен. Най-голямото съотношение между ширина и дължина, установено сред досега познатите обекти, е 1:3.

Астероидът е с доста сложна форма, а червеникавият му цвят е близък до цвета на обекти, наблюдавани извън Слънчевата система. Любопитно е, че на повърхността му няма и намек за прах.

Наблюденията показват, че той е съставен от скали и вероятно метали, без вода или лед. Червеникавият му оттенък вероятно се дължи на въздействието на космическите лъчи, на което е бил изложен в продължение на стотици милиони години.

Няколко големи наземни телескопа продължават да следят астероида, който избледнява докато се отдалечава от нашата планета.

Два телескопа на NASA - Hubble и Spitzer, следят Oумуамуа от 20 ноември. Той се движи със скорост 38.3 километра в секунда спрямо Слънцето или 85 700 мили в час.

Намира се на 200 милиона километра от Земята - колкото е разстоянието между Марс и Юпитер.

Траекторията му преминава на около 20 градуса над равнината, в която са разположени орбитите на планетите от нашата система.

Той прекоси орбитата на Марс около 1 ноември и ще пресече орбитата на Юпитер през месец май 2018 г., а тази на Сатурн - през януари 2019 г.

След това ще напусне Слънчевата система и ще продължи към съзвездието Пегас.