Най-богатите 2153 души в света контролират повече пари от най-бедните 4,6 милиарда души през 2019 г., докато жените и момичетата, които работят без пари или за малко средства, са добавили три пъти повече в световната икономика всяка година в сравнение с приноса на технологичната индустрия.

Информацията разпространяват "Ройтерс" и други медии, позовавайки се на изследване на Оксфам.

Благотворителната конфедерация пише в доклад, публикуван преди ежегодния Световен икономически форум в Давос, Швейцария, че жените по света работят по 12,5 милиарда часа общо всеки ден без заплащане или признание.

В доклада си "Време е да се погрижим" от Оксфам отбелязват, че са изчислили, че жените, които работят без заплащане, са добавили най-малко 10,8 трилиона долара към световната икономика на година - три пъти повече от технологичния сектор.

Като пример за голямото неравенство в световната икономика се посочва жена от Индия, която отделя 16-17 часа на ден да донесе вода на разстояние от 3 километра, да сготви, да подготви децата за училище и да отиде на работа с ниско заплащане.

От друга страна са милиардерите, които се събират в Давос с личните си самолети и с изключително богатия си начин на живот.

Милиардерите по света са се удвоили през последното десетилетие и са по-богати от 60% от световното население.

22-те най-богати хора в света имат повече пари от всички жени в Африка.

Ако най-богатите плащат 0,5% допълнителен данък върху богатството за 10 г., това ще е равнозначно на инвестиция, необходима за създаване на 117 милиона нови работни места в социалната сфера.