Милиони хора излязоха по площадите (в Рио де Жанейро на плажа Копакабана) на градовете по света, за да посрещнат новата 2018 година, съобщават световните информационни агенции.

Френската столица Париж посрещна 2018 г. с фойерверки и пиротехнически ефекти край Триумфалната арка, като стотици хиляди парижани и гости на столицата се стекоха по празнично украсения бул. "Шанз Елизе".

След няколко терористични нападения във Франция, властите взеха всички необходими мерки, като мобилизираха за празниците 99 хил. войници и полицаи. На "Шанз-елизе" бяха разположени бариери, за да предотвратят нападения с превозни средства.

В Германия десетки хиляди души се събраха в района около Бранденбургската врата. Фойерверки озариха небето на германската столица точно в полунощ.

Сексуални посегателства в Новогодишната нощ в Берлин

Сексуални посегателства в Новогодишната нощ в Берлин

От полицията не уточняват колко жалби са получени

В Лондон култовата часовникова кула Биг Бен отброи последните 12 часа на отиващата си 2017-а. Часовникът бе задействан временно по случай Коледа и Нова година, след като бе спрян през август заради ремонт.

През 2018 г. Полша отбелязва 100-годишнината от възстановяването на държавността си. Десетки хиляди поляци се събраха на концерти на открито във Варшава и други градове.

Новата 2018 г. в Ню Йорк беше ознаменувана със спускането на гигантско кристално кълбо по шпила на един от небостъргачите.

Над 1 млн. жители на мегаполиса се събраха на пл. "Таймс скуеър", за да наблюдават тази зрелищна церемония. Те дойдоха въпреки мразовитите температури от минус 11 градуса. За последен път такива температури в Новогодишната нощ е имало през 1962 г.

На сцената на площада пяха Марая Кери, Нид Даймънд, Ник Джинас, Камила Кабельо и др.

Властите взеха специални мерки за сигурност. Гаражите около пощада бяха напълно опразнени от коли и запечатани. Полицаи извършваха постоянно наблюдение за покривите на сградите. Няколко хиляди агенти в цивилно облекло също бяха ангажирани за безопасността на тържествата.

По улиците бяха поставени бетонни блокове и товарни камиони, за да не бъдат допуснати инциденти с пешеходците. Като цяло тържествата на площада са стрували 7.5 млн. долара.

В най-големия бразилски град Рио де Жанейро над 2 млн. души се стекоха на плажа Копакабана, за да посрещнат 2018 г. с уникално светлинно шоу.