Военните министри на Турция и Катар и външният министър на Германия са на посещение в либийската столица Триполи в опит да осигурят спиране на огъня в разединената страна, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на либийски и турски медии.

Путин и Ердоган разговарят за решения в Либия и Сирия

Путин и Ердоган разговарят за решения в Либия и Сирия

Обсъдили са и спора между Турция и Гърция в източното Средиземноморие

Турция предостави важна военна подкрепа на базираното в Триполи правителство, което е подкрепяно от ООН. Тази подкрепа помогна на либийската армия да спре 14-месечно нападение на други либийски сили от Източна Либия.

Либия е разделена от 2014 г. на фракции, базирани в източната и западната част на страната. Регионални сили пък са разделени в подкрепата си за конкуриращите се лагери.

Докато Турция и Катар подкрепят правителството в Триполи, силите на Халифа Хафтар в Източна Либия са поддържани от Обединените арабски емирства, Египет и Русия.

Либия също отхвърли "морската" сделка на Гърция и Египет

Либия също отхвърли "морската" сделка на Гърция и Египет

След Турция

Турция сключи военно споразумение с либийското правителство миналата година, както и меморандум за разбирателство на морските граници, което предизвика напрежение в Източното Средиземноморие.

Турският военен министър Хулуси Акар и шефът на Генералния щаб Яшар Гюлер са в Триполи за "наблюдаване на операциите" като част от военното сътрудничество с Либия, обявиха от Министерството на отбраната на Турция.

Германският външен министър Хайко Маас също е в Либия.

Русия нямала планове за военна база в Либия

Русия нямала планове за военна база в Либия

Планове на Кремъл