Температурите в части от Сибир паднаха до минус 50 °C, а виелици и рекорден снеговалеж в Москва прекъснаха полетите, съобщава "Ройтерс".

В Република Саха, разположена в североизточната част на Сибир и където се намира Якутск - един от най-студените градове в света, температурите паднаха под минус 50 °C, по данни на метеорологичните станции в региона.

Необичайно ранно застудяване в Саха доведе до дори по-ниски температури от минус 50°C в някои части на обширния регион, който е почти с размерите на Индия.

Почти цяла Саха се намира в зоната на вечната замръзналост. В столицата на региона Якутск, която се намира на около 5000 км източно от Москва, температурата варираше от минус 44 °C до минус 48 °C.

Невиждан от 80 години снеговалеж в Москва

Невиждан от 80 години снеговалеж в Москва

Снежната покривка достигна 34 сантиметра

През последните години температури от минус 50 °C се отчитат все по-рядко поради изменението на климата, а зоната на вечна замръзналост показва все по-големи признаци на размразяване.

В руската столица едни от най-обилните снеговалежи, наблюдавани някога, предизвикаха закъснения на някои летища, тъй като пистите бяха покрити с дебел сняг.

Най-малко 54 полета бяха отложени, а други пет бяха отменени на трите най-големи летища в столицата.

Очаква се температурите в Москва да паднат до около минус 18 °C по-късно тази седмица.