Миротворците от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), съвместно с правоохранителните органи на Казахстан, са поели контрола над летището в Алмати. Това съобщи генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското Министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

"Към днешна дата, съвместно с правоохранителните органи на Република Казахстан, летището в Алмати е поставено под пълен контрол", заяви Конашенков.

Той също така заяви, че мироопазващите сили на ОДКБ, заедно със служителите на правоприлагащите органи, поддържат реда в Казахстан.

Според военния говорител генералното консулство на Руската федерация в Алмати и други важни обекти вече са поставени под охрана.

Над 75 самолета от военната авиация на Русия - повече от 70 машини Ил-76 и 5 броя Ан-124 "Руслан", денонощно прехвърлят в Казахстан подразделения от руския контингент в миротворческите сили на ОДКС. Руски самолети се използват и за прехвърлянето на контингенти от Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения на казахстанска територия, уточни Конашенков.

Протестите в Казахстан започнаха преди няколко дни заради поскъпването на горивата, но прераснаха в антиправителствени демонстрации. Стигна се до сблъсъци, има загинали протестиращи и полицаи, а над 3000 души са били задържани.

Президентът Касим-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение. По негово искане ОДКС изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката. По-рано днес Токаев заяви, че в момента конституционният ред като цяло вече е възстановен във всички региони на страната. 

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Официални данни от Казахстан: 26 протестиращи са загинали, 3000 са задържани

Президентът на страната каза, че конституционният ред е възстановен