Световната здравна организация наблюдава огнище от 10 случая на пневмония с неизвестен причинител в Аржентина, като до момента са починали трима души, съобщава "Ройтерс".

Случаите са свързани с частна клиника в град Сан Мигел де Тукуман в северозападната част на страната, информира Панамериканската здравна организация (PAHO) - регионален офис на СЗО.

По първоначални данни са заразени петима здравни работници и пациент, който е бил лекуван в интензивното отделение на клиниката. Симптомите са се появили между 8 и 22 август.

В четвъртък местните здравни власти съобщиха за още три случая, с което общият брой стана 9, от които и три смъртни случая. И тримата починали са имали и други здравословни проблеми.

Сред симптомите са треска, мускулни и коремни болки и задух. Няколко пациенти са развили и тежки пневмонии на белите дробове.

По информация на РАНО всички тестове за известни респираторни вируси и други вирусни, бактериални и гъбични агенти са отрицателни.

Биологичните проби са изпратени до Националната администрация на лабораториите и здравните институти на Аржентина за допълнително изследване, което ще включва анализ за наличие на токсини.

Д-р Майкъл Остерхолм, експерт по инфекциозни болести в Университета на Минесота, обясни, че заради щетите по белите дробове се предполага, че пациентите са вдишали неизвестна към момента субстанция.

Първоначалното подозрение е било за легионерска болест, която се причинява от вдишване на капчици вода, съдържаща бактерията Легионела, но тестовете са отхвърлили тази версия.

PAHO и СЗО наблюдават огнището и подпомагат местните здравни служители при разследването.

Остерхолм обясни, че понякога се случват "мистериозни заболявания" и най-често те са свързани с локално огнище, което няма пандемични последици.

По-категорична информация от аржентинските здравни служители се очаква през следващите 5-7 дни.