Moderna започна тестове с първите пациенти в проучване на ранен етап на нов кандидат за ваксина COVID-19 за оценка на следващо поколение ваксина.

Компанията заяви, че новият й кандидат, mRNA-1283, може потенциално да се съхранява в хладилници вместо във фризери, което улеснява разпространението, особено в развиващите се страни.

Проучването в ранен етап ще оцени безопасността и имуногенността на mRNA-1283 при три нива на дозата и ще бъде дадено на здрави пълнолетни или като единична доза, или в две дози през интервал от 28 дни, каза компанията.

"Имаме удоволствието да започнем това проучване от фаза 1 на нашия кандидат за ваксина от ново поколение COVID-19, mRNA-1283", каза Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna.

"Нашите инвестиции в нашата иРНК платформа ни дадоха възможност да разработим този кандидат за ваксина от следващо поколение, който е потенциална стабилна в хладилник ваксина, която би могла да улесни по-лесното разпространение и администриране в по-широк кръг от настройки, включително потенциално за развиващите се страни. Ние продължаваме да се ангажираме да помогнем за справяне с настоящата спешна ситуация в областта на общественото здраве".

"Модерна" тества подобрена ваксина срещу южноафриканския щам на COVID-19

"Модерна" тества подобрена ваксина срещу южноафриканския щам на COVID-19

Компанията е готова да модифицира ваксината си до овладяването на пандемията