Американската фармацевтична компания "Модерна" започва тестове на нова версия на своята ваксина срещу коронавирус, която е специално разработена срещу южноафриканския вариант, съобщава Ен Би Си.

Компанията обяви, че е изпратила дози от подобрената ваксина до Националния здравен институт за клинични изпитвания в САЩ. Целта е да се противодейства на новите щамове на коронавируса и да се изпреварят непрекъснатите мутации.

90% от преболедувалите COVID-19 можели да се заразят и с южноафриканския щам

90% от преболедувалите COVID-19 можели да се заразят и с южноафриканския щам

Това твърди имунологът д-р Цветелина Великова

От "Модерна" поемаме ангажимент да модифицираме толкова пъти нашата ваксина, колкото е необходимо, докато пандемията бъде овладяна, заяви изпълнителният директор на компанията Стефан Бансел.

Все още няма доказателства, че коронавирусът е мутирал по начин, който прави вече разработените ваксини по-малко ефективни. Остава обаче сериозна загриженост сред учените по целия свят.

Ранни проучвания са установили, че ваксината на "Модерна" осигурява по-ниска защита срещу южноафриканския вариант на COVID-19. Компанията обаче увери, че тя все пак създава достатъчно количество антитела, които да неутрализират вируса.

Ваксините не защитавали от южноафриканския щам на COVID-19

Ваксините не защитавали от южноафриканския щам на COVID-19

Д-р Румен Хичев посъветва властите да изчакат поне месец с релаксацията