Избирателната активност на провеждащите се днес президентски избори в Молдова е над 33%, което е достатъчно вотът да бъде считан за валиден.

Това заяви секретарят на Централната избирателна комисия Максим Лебедински, цитиран от ТАСС.

Снимка 503393

Източник: EPA/БГНЕС

"Според предварителната статистика избирателната активност е надхвърлила необходимия праг с 33,3% от регистрираните избиратели. Изборите могат да бъдат обявени за валидни", каза Лебедински.

По-рано шефът на ЦИК Дорин Чимил заяви, че не са разкрити нарушения, които биха могли да повлияят на резултата от гласуването.

Вотът се следи от 2200 наблюдатели, в това число около 30 пратеници на ОССЕ - мисия с ограничен състав поради пандемията от коронавируса.

Русия обвини САЩ в подготвяне на "революция" в Молдова

Русия обвини САЩ в подготвяне на "революция" в Молдова

Сега ние виждаме ясно, че американците подготвят сценарий за "революция" в Молдова

Тя обаче може да попречи и на част от имащите право на глас да го упражнят.

Изборните секции трябва да бъдат затворени в 21:00 местно време.

Кандидатът, събрал не по-малко от половината гласове, ще бъде обявен за победител. В противен случай двамата кандидати ще се състезават за президентството на втория тур, който ще се проведе след две седмици.

Молдовците избират държавен глава между 8 кандидати, но двама от тях имат реални шансове за победа.

За нов мандат се кандидатира сегашният проруски президент на страната Игор Додон. Основният му съперник е прозападният политик и бивш премиер Мая Санду.

Първи резултати се очакват тази нощ.

Припомняме, че по-рано Русия обвини САЩ в подготвяне на "революция" в Молдова преди изборите през ноември. Москва обвинява Вашингтон за подобна намеса в Беларус и Киргизстан.