Моноклоналните антитела - голямата надежда за лечение на коронавируса - се провалят срещу мутации на вируса, такива като тези, които се появиха в ЮАР и Бразилия, установиха учени, пише "Гардиън".

Има високи очаквания моноклоналните антитела да помогнат в борбата срещу коронавируса. Такива тела, произведени от Regeneron в САЩ, бяха използвани по време на лечението на Доналд Тръмп срещу коронавируса и изиграха важна роля при възстановяването му. Антителата са тествани в болници във Великобритания. Но създадените от Regeneron, Eli Lilly и GlaxoSmithKline антитела се провалят срещу един или няколко мутации на коронавируса.

Антителата се произвеждат чрез клониране на човешки бели кръвни клетки и наподобяват реакцията на имунната система. Те са много безопасни и са създадени директно да атакуват вируса. В началото на изпитанията антителата изглеждаха изключително обещаващи за спиране прогресирането на коронавируса.

Но експерти са установили, че предизвикателството е от Коледа, когато се появиха новите мутации от ЮАР и Бразилия. Мутиралите варианти на коронавируса отхвърлят антителата.

Терапията на GlaxoSmithKline все още работи срещу тези варианти, но не и срещу мутация от Кент, Великобритания. Експертите не очакват моноклоналните антитела да бъдат ефективни дълго време заради постоянните мутации.

Антителата все още работят срещу оригиналния вирус и са използвани в Европа и САЩ.

Има ограничена научна информация за новите мутации и действието на антителата. Резултати от научни изследвания са публикувани в ЮАР и Китай. Очакват се още проучвания през следващите седмици.