Анкара и Вашингтон бяха задължени да информират Съвета за сигурност на ООН за незаконния трафик на контрабанден петрол от ДАЕШ (“Ислямска държава”). Това заяви посланикът на Русия в световната организация Виталий Чуркин в интервю за РИА „Новости”.

Той добави, че е в противоречие на резолюция на ООН за спиране финансирането на тероризъм.

Имаме сериозни оплаквания относно прилагането на Резолюция 2199 ( забранява финансирането на терористични организации), подчерта Чуркин.

Според Резолюция 2199, приета по наша инициатива през февруари, страните са задължени да предоставят информация за финансирането на терористи пред Съвета за сигурност на ООН, ако имат такава информация, разбира се, Турция, която трябваше да съобщи за всяка незаконна търговия на петрол. Те не го сториха, допълни той.

Посланикът подчерта, че са разговаряли с американски генерали и са ги попитали дали са били наясно с контрабандата при положение, че повече от година бомбардират в района.

Те трябва са били наясно и ако са били, трябвало е да съобщят пред Съвета за сигурност на ООН, продължи Виталий Чуркин.

Той разкри, че нова резолюция на ООН за незаконната търговия на петрол се подготвя.

Заедно с американците подготвяме нова резолюция, затягаща регулациите в тази област. Възможно е да задължим Съвета за сигурност на ООН да представя редовни доклади по казуса или някакъв вид контратерористични агенции. Надяваме се да приемем тази резолюция на 17 декември, обясни посланикът.

В началото на месеца руското военно министерство представи доказателства, че ДАЕШ вкарва петрол в Турция.