Разполагането на тежки оръжия в Холандия от страна на САЩ е "неприятелска стъпка". Това алармира външното министерство на Русия, цитирано от местни медии.

Говорителят на ведомството Мария Захарова коментира новина за откриването на обект за складиране на оръжия на САЩ в Холандия.

По думите й осъществяването на такива планове е очевидно свидетелство, че Холандия се присъединява към държави като Великобритания и Полша, където вече е разположена техника на НАТО и което едва ли може да се приеме като мярка за отбрана.

Под предлог митична "заплаха от Изток" Хага участва във въздушните, морските и сухопътните компоненти за разширяване на военното присъствие на коалиционните сили в пограничните райони с Русия, включително в патрулирането на въздушното пространство в страните от Балтика и в натовските многонационални батальони в Литва. Холандия предоставя територията си за съхранение на американско ядрено оръжие в Европа, оплака се говорителят.

Според нея подобни решения във военната област са в съответствие с многочислени недружелюбни нападки от холандските власти по отношение на Русия и втълпяване на атируски истерии в общественото съзнание в Холандия.

По-рано медии съобщиха, че в Холандия се отварят складове за съхранение на американска бойна техника.

Междувременно Кремъл съобщи, че не очаква новата администрация на САЩ да отхвърли веднага разширяването на НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че почти всички комуникационни канали между Москва и Вашингтон са замразени, цитиран от Ройтерс.

"Почти всяко ниво на диалог със САЩ е замразено. Не комуникираме помежду си или ако го правим, ограничено е до минимум", поясни Песков.

В същото време руски медии информират, че четири западни разузнавателни самолета на САЩ, НАТО и Швеция едновременно са провели разузнавателни полети до руските сухопътни и морски граници в района на Балтика и Черно море вчера.