Прекратяване изпълнението на споразумението за утилизация на плутоний за военни цели от страна на Русия е сигнал към Вашингтон, че се обръща към Москва от позиция на силата, използва езика на санкциите и ултиматумите, който няма да проработи.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, който коментира решението на Кремъл да се прекрати изпълнението на ядрената сделка с Вашингтон, цитиран от руски медии.

Москва обвързва ядрения договор със санкциите на САЩ, НАТО и „Акта Магнитски”

Москва обвързва ядрения договор със санкциите на САЩ, НАТО и „Акта Магнитски”

Това става ясно от проектозакон

Лавров добави, че действията на Москва са „принудителна мярка", но той поясни, че Русия не се отрича от отговорностите си за ядрено разоръжаване.

Москва няма да позволи на Вашингтон да разговаря с Русия с езика на силата, санкциите и ултиматумите, докато се надява на сътрудничество в други области, отбеляза Лавров.

Русия прекрати ядрен договор със САЩ
Обновена

Русия прекрати ядрен договор със САЩ

Това е още един показател за влошаващите

За съжаление в последно време САЩ предприеха редица неприятелски стъпки към Русия. Конкретно за пресиления претекст Вашингтон да наложи икономически и други санкции на Русия. НАТО и САЩ започнаха струпване на военна техника и войници до руските граници. САЩ и съюзниците им открито, без да се въздържат, говорят за приемане на политически курс на „сдържане” към Русия. Те дори заплашват руски градове с терористични атаки, оплака се той.

Външното министерство на Русия отбеляза в съобщение, че администрацията на президента Барак Обама е направила всичко, за да унищожи атмосферата на доверие между Москва и Вашингтон.