Руската столица Москва затяга мерките срещу коронавируса за първи път от лятото насам, съобщава "Ройтерс".

Въвежда се четиримесечна забрана за напускане на домовете си за хора над 60-годишна възраст, които не са ваксинирани или не са преболедували COVID-19. Най-малко 30% от персонала на фирмите трябва да преминат на дистанционна работа.

Новите ограничения влизат в сила от 25 октомври. Те са вследствие на драстичния скок на новозаразени и нежеланието на хората да се имунизират срещу вируса.

Пореден черен рекорд: Русия с 1 015 починали от COVID-19 за 24 часа

Пореден черен рекорд: Русия с 1 015 починали от COVID-19 за 24 часа

Общият брой на починалите надхвърли 225 000 души

По данни на кмета на руската столица Сергей Собянин хората над 60-годишна възраст в Русия представляват 60% от всички пациенти с коронавирус, 80% от поставените на изкуствено дишане и 86% от смъртните случаи.

Сред предоженията на правителството за овладяване на пандемията е и дните от 30 октомври до 7 ноември да бъдат обявени за неработни. Посещението на масови мероприятия и някои публични места ще бъде възможно само с QR код за направена ваксинация или преболедуван COVID-19.

Руските региони трябва да решат самостоятелно дали да въведат задължителна карантина за неваксинираните, или да предложат допълнителни дни отпуска като стимул за имунизация.

Русия за пръв път с над 1000 жертви на COVID-19 за ден

Русия за пръв път с над 1000 жертви на COVID-19 за ден

Новозаразените също са рекорден брой - 33 208 души