Мога ли все още да разпространявам коронавируса, след като съм ваксиниран - Възможно е. Експертите казват, че рискът е нисък, но все още проучват колко добре ваксините спират разпространението на вируса, пише "Асошиейтед прес".

Настоящите ваксини са много ефективни за предотвратяване на сериозно заболяване на хората от COVID-19.

Но дори ако ваксинираните хора не се разболяват, те все пак могат да се заразят, без да проявяват симптоми. Експертите смятат, че ваксината също така ще ограничи шансовете, хората да разпространяват вируса.

"Ваксиниран човек контролира вируса по-добре, така че шансовете за предаване ще бъдат значително намалени", коментира д-р Робърт Гало, вирусолог в Медицинския факултет на Университета в Мериленд.

Сред доказателствата досега: Проучванията показват, че ако хората се заразят въпреки ваксинацията, те пренасят по-малко коронавирус в носа, отколкото неваксинираните. Това затруднява разпространението.

Опитвайки се да разреши въпроса, САЩ започват проучване на студенти, желаещи да се подлагат на ежедневно изследване с тампон от нос.

Предвид несигурността и нови по-заразни варианти, експертите казват, че напълно ваксинираните хора трябва да продължат да носят маски, да спазват социална дистанция на обществени места и при посещения с неваксинирани хора с висок риск от тежко заболяване, ако са заразени.

"Все още трябва да бъдем предпазливи", каза Гало. "Ваксината е от съществено значение. Но това не е лекарство, което приключва епидемията още утре."

Други фактори също могат да повлияят на вероятността ваксинирано лице да разпространи вируса, включително процентите на ваксинация в общността и дали има непрекъснат скок в случаите на местно ниво.

"Искаме да мислим, че е всичко или нищо, но е много специфично за всяка конкретна ситуация", коментира д-р Ларейн Лин Уошър, експерт по инфекциозни болести в университета в Мичиган.