Безработицата и анемичният икономически растеж подклаждат социално напрежение и народни протести в няколко арабски държави, алармира Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от АФП.

Недоволството от своя страна допринася за по-слаб икономически ръст в Близкия изток и Северна Африка, наред с глобалното търговско напрежение, нестабилността на цените на петрола и неяснотата около Брекзит, пише фондът в доклад за регионалната икономическа прогноза.

По-рано този месец фондът намали прогнозата си за 2019 г. за региона, в който влизат арабските държави и Иран, до 0,1% от 1,1 на сто миналата година. МВФ намали прогнозата си за икономическия растеж в трите най-големи икономики в региона - Саудитска Арабия, Иран и Обединените арабски емирства.

На места в региона младежката безработица надвишава 25-30 на сто, а това изисква ръст от над 1-2% за справяне с проблемите на пазара на труда, отчитат от международната организация.

В доклада се предупреждава, че високата безработица засилва социалното напрежение в арабските държави. Подчертава се, че безработицата в региона е средно 11% в сравнение със 7 на сто в други развиващи се пазари и икономики. Жените и младите хора са най-засегнати, като повече от 18% от жените са били безработни през 2018 г.

Арабската пролет в началото на това десетилетие доведе до протести, които прераснаха в кръвопролитни граждански войни в Сирия, Йемен и Либия. През последната година възникна нова вълна на демонстрации в Алжир, Судан, Ирак и Ливан, като обикновено недоволните хора искат икономически реформи и борба с корупцията.

МВФ също отчита много висок дълг в някои арабски държави, като надвишава 85% от БВП средно, а в държави като Ливан и Судан е над 150% от БВП.

По отношение на Иран, Международният валутен фонд пише, че страната навлиза в дълбока икономическа рецесия и е изправена пред битка с покачващата се инфлация. Прогнозите са икономиката на Ислямската република да се свие с 9,5 на сто тази година.

МВФ отбелязва, че държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, се очаква да отчетат ръст от едва 0,7 на сто тази година в сравнение с 2,0% през 2018 г. заради по-ниските цени на петрола и производството.