Международният валутен фонд предупреди, че последствията от световната финансова криза вече достигнаха и до най-бедните страни в света.

Представителите на международната организация поискаха вече за страните от третия свята допълнителни 25 милиарда долара финансиране.

От фонда наричат този етап „третата вълна" на упадък на икономиката, след като първо пострадаха промишлено развитите страни, след тях и развиващите се икономики. 

В последния публикуван от МВФ отчет се посочва, че бедните страни са в криза много по-голяма от очакваното, тъй като са се оказали много по-силно интегрирани в международните икономически процеси.

Първите десет в списъка: Ангола, Гана, Фотдурас, Киргизия, Молдова, Монголия, Нигерия, Папуа - Нова Гвинея, Судан, Виетнам.  

Като особено уязвими от фонда посочват 20 страни, половината от които се намират в южната част на Африка. Експертите от фонда предупреждават, че ако международното финансиране и хуманитарните програми прекъснат или се намалят, списъкът много бързо ще се удвои и то само от този регион на света.

Финансовата криза ще постави на изпитание много от успехите, които постигнаха редица страни с ниски доходи и нисък стандарт, каза директорът Доминик Строс Кан и призова развитите и индустриални страни да окажат помощ, за да се предотврати хуманитарна криза.

Международния валутен фонд представлява интересите на 185 страни. Миналата година финансирането на страните с ниски доходи бе значително увеличени, но днес ръководството на фонда изрази готовността си да предостави допълнителна помощ.