Международният валутен фонд (МВФ) призовава богатите страни повече да помагат на бедните държави да се справят с климатичните промени или ще страдат от слаб световен икономически ръст и по-голяма имиграционна вълна, което ще бъде неизбежен резултат, пише "Гардиън".

Преди да публикува прогнозата си за световния икономически ръст през следващия месец базираният във Вашингтон фонд отбеляза, че по-бедните държави по-малко допринасят за увеличаването на вредните емисии и нямат възможност сами да си справят с проблема заради оскъдните си ресурси.

Увеличаването на температурите в значителна степен ще има различен ефект по света, като най-големи последици ще настъпят за тези, които най-малко могат да си позволят, алармира организацията.

Според МВФ международната общност трябва да има ключова роля в организирането и координирането на финансовата и друга вид помощ за засегнатите бедни държави.

Използвайки умерени предположения, фондът подчертава, че до 2100 г. доходите на глава от населението в бедна държава ще бъдат с 9% по-ниски, което би се случило и при отсъствие увеличението на температурата.

Негативното влияние от климатичните промени ще бъде дълготрайно и ще се усети в държави с по-ниска селскостопанска продукция, ще спадне продуктивността в сектори, зависими от времето, по-малко инвестиции и влошаване на здравето. Високите температури значително повече ще засегнат негативно икономическия ръст в топлите райони в развиващите се икономики в сравнение с топлите райони в богатите държави.

Фондът предупреждава още, че съществено ще се засилят мигрантските потоци, ако климатичните промени доведат до значително увеличение на морското ниво.

Според прогнози стотици милиони хора могат да бъдат засегнати от наводнения и да бъдат принудени да изоставят домовете си.